Rozhovor s… Martina Šlapáková, Materské centrum Medulienka, Levice

Rozhovor s… Martina Šlapáková, Materské centrum Medulienka, Levice

12. júla 2023 Off Od ÚMC

„My to máme radi pomiešané, nerozdeľujeme, ale spájame. Deti, ktoré sú znevýhodnené, chodia na naše montessori dielničky, ale aj na iné aktivity a trávime čas všetci spolu.“

Líderka materského centra v Leviciach ponúka maminkám a detičkám, ktoré majú o niečo ťažší život než väčšina z nás, program Učenie pre život. Robí to preto, aby deti, ktoré majú problémy „pri štarte“, sa mohli v budúcnosti postaviť na rovnakú štartovaciu čiaru, ako ich rovesníci, len musia dostať šancu na podporu.

Ako by si sa predstavila?

Som Maťa. Mama, manželka, manažérka s organizačnými a vizionárskymi vlohami. Empatická a súcitná osoba s víziami do budúcna. Podporujúca mamy, ženy rodiny a snažiaca sa o harmóniu a súlad v spoločnosti.

Povedz o sebe niečo bližšie.

Vyštudovala som sociálnu prácu. Mám 2 deti a milého manžela. Rada sa stretávam s ľuďmi, ale mám rada aj samotu a ticho. Rada bádam a skúmam nové veci, cestujem. Rada snívam a väčšinou sa mi sny pretavia do reality, nič nie je nemožné.

Prečo pracuješ ako líderka v MC, ako si sa k tejto práci dostala?

Prišla som ako mama so svojimi deťmi do Medulienky pred 11 rokmi a celý koncept milosti a ľudskosti materského centra ma veľmi oslovil. Hneď som sa cítila dobre, že niekam patrím, a tak som začala vymýšľať aktivity pre svoje deti a pridávali sa ďalšie a ďalšie maminky. Dobrovoľnícky a s nadšením som pôsobila v centre 8 rokov.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Ráno vychystám deti do školy a odchádzam do Medulienky. Máme program pre deti, stretnutia s maminkami, vymýšľame nové veci a bavíme sa. Keď deti prichádzajú domov snažím sa im venovať, chodiť s nimi na krúžky, učiť sa, hrať sa s nimi. Cítim veľké naplnenie, keď trávim čas doma s rodinou a blízkymi. Keď sme spolu a spoznávame nové veci.

Spolupracuješ na programe Učenie pre život, čo táto práca pre Teba znamená?

Rodinám podobným ako sú v UPŽ sme v centre pomáhali už dávnejšie. Sme súcitné a empatické mamy, a tak keď sme zistili, že niektorá z nás sa nemá dobre a potrebuje pomôcť, boli sme tam a pomohli. Projekt nám dal väčšie možnosti. Môžeme takto pomáhať viacerým rodinám, viacerým deťom a cítime sa ohodnotené. S príchodom projektu sa pomoc stala udržateľná. Za čo sme nesmierne vďačné my aj rodiny navštevujúce projekt.

Čo to všetko obnášalo?

Hľadanie nových rodín prinášalo aj jemné psychické zrútenia a následné vzostupy. Príbehy niektorých mám sú proste neuveriteľné a chcelo to čas, kým sme sa naučili ako pracovať so sebou a následne s nimi. Vďaka sieťovaniu s ostatnými centrami a vedením Únie materských centier sa nám v centre podarilo získať potrebný nadhľad a chuť do ďalšej práce. Pracujeme na osobnostnom rozvoji aj naďalej prostredníctvom debát so psychologičkou, koučom a internými skupinami na výmenu skúsenosti v rámci Medulienky aby sme si vedeli ošetriť rany, nájsť motiváciu a ďalej fungovať.

Ako vnímaš program Učenie pre život teraz po piatich rokoch?

Dal mi možnosť spoznať množstvo ľudí a zažiť s nimi chvíle plné radosti aj sĺz. Dôvera, ktorú medzi sebou máme aj po rokoch, je veľmi silná, a tento projekt posunul nie len ich, ale aj mňa osobne a celé materské centrum. Je to tak hodnotná vec pre spoločnosť.

Ktoré aktivity v centre považuješ za najúspešnejšie?

Určite cvičenie s fyziotrénerkou, montessori hry, všetko, čo je hudobné, ale aj vzdelávanie pre maminky. Snažíme sa pracovať v koncepte rozvoja dieťaťa aj rodiča naraz.

Aké príbehy vo vás rezonujú?

Príbeh Veroniky a Zoe (ktorá je aj na kampaňových fotkách)

Sila mamy, ktorá prijala dieťatko s downovým syndrómom a berie ho ako bežné dieťa. Krásne o tom celom rozpráva a robí osvetu kade chodí. Zoe je preto veľmi spoločenská a usmievavá. Pred rokom si dala cieľ rozchodiť Zoe a podarilo sa. ZOE CHODÍ.

Zmenila by si niečo v rámci tých 5 rokov práce?

Asi len v rámci seba – už skôr by som začala pracovať sama na sebe, na svojom time manažmente a delegovaní úloh.

Na čo si najviac hrdá?

Na to, že vďaka projektu nadobudlo Materské centrum dôležitosť v očiach verejnosti a samosprávy. Že rodiny sa aj po ukončení projektu radi vracajú a cítia sa u nás príjemne, ako doma. Že centrá zapojené v projekte sú otvorené myšlienkam a zdieľaniu pocitov, neúspechov a úspešných príbehov, a tak máme možnosť učiť sa jedna od druhej.

Aké máš ciele/plány do budúcnosti?

Ďalej pokračovať v tomto súznení a nastavení hodnôt materského centra ako takého a ľudí v ňom. Podporovať dobrovoľníctvo a podporovať rodiny v zmysluplnom trávení času s deťmi. Tvoriť zábavné eventy a mať radosť zo života.

#materskecentra #ucenieprezivot #Generali #deti #menissvetklepsiemu #uniamaterskychcentier #mom #familytime #slovensko #momlife #rodina #materskecentra #mama