Učenie pre život už aj v Košiciach

Učenie pre život už aj v Košiciach

23. februára 2024 Off Od ÚMC

Tento rok vstúpili do programu Učenie pre život, ktorý prináša bezplatné vzdelávanie a podporu znevýhodneným rodinám s deťmi do 6 rokov, nové materské centrá. Program sme rozšírili do 10tich nových miest.

Dnes vám predstavíme materské centrum z Košíc – MC Pastierik.

Počas 11-mesačného programu sa v roku 2024 budú v Košiciach v materskom centre stretávať rodičia a deti každý štvrtok od 8:30 do 11:30 hod. Ponoria sa do sveta kreatívnych činností, muzikoterapie a rozvoja motorických zručností pod vedením certifikovaných líderiek.

„Našim cieľom je rozšíriť znalosti detí, ale pracovať aj s rodičmi, ktorí sa naučia, ako efektívne komunikovať so svojimi ratolesťami a ako ich podporovať v osobnom raste. Vďaka prístupu zameranému na vzdelávanie a budovanie vzťahov chceme rodinám poskytnúť nástroje pre vybudovanie lepšej budúcnosti,“ hovorí Lucia Vernarská, líderka programu v MC Pastierik.

Majú za sebou prvé stretnutia

Do programu sa materskému centru podarilo rýchlo získať 10 rodín a majú aj niekoľko náhradníkov. Jednotlivé rodiny boli vybrané na základe spolupráce s košickými centrami včasnej intervencie. S týmito budú pracovať na zlepšovaní komunikácie, vzťahov, zručností a v mnohom inom. Na prvom stretnutí sa s rodičmi a deťmi zoznámili, ukázali im priestory a zahájili muzikoterapiu plnú tanca a ľudoviek, ktorá zakrátko stmelila ostýchavý kolektív. Drobcom sa najviac páčili chvíle pod farebným padákom v sprievode klasickej hudby a rodičom zas čas desiaty, počas ktorého sa mohli v pokoji porozprávať. Druhé stretnutie sa konalo v herni, kde si deti vyskúšali hru na hudobné nástroje či hudobné hračky. Ich koncert doplnili riekanky, pesničky a veľké rozlúčkové finále so zvonkohrou. Po desiate sa vrhli na kreatívnu činnosť – výrobu škrabošiek, v ktorých ochotne zapózovali namiesto detí mamičky 🐰. V Košiciach sa pomaly budujú vzťahy aj radosť z ďalších stretnutí. Ich napredovanie budeme pozorne sledovať a tešiť sa na prvé výsledky práce.

„Od mamičiek máme pozitívne ohlasy, detičky sa zapájajú. Vypýtali sme si od nich aj podnety na témy, ktoré by chceli rozoberať, a radi by si vypočuli rady od odborníkov. Budeme s ich námetmi pracovať a tak verím, že im prinesieme pridanú hodnotu projektu,“ dopĺňa Lucia.

Program môžeme na Slovensku realizovať vďaka podpore a spolupráci s našim partnerom Generali Slovensko a The Human Safety Net – globálna iniciatíva spoločnosti Generali zameraná na pomoc ľuďom žijúcim v zraniteľných komunitách.

Viac informácií o programe nájdete tu: https://www.materskecentra.sk/ucenie-pre-zivot/.