Prísť do Levíc do Medulienky je ako prísť domov

Prísť do Levíc do Medulienky je ako prísť domov

9. októbra 2023 Off Od ÚMC

Hľadali sme ženy, ktoré zmenili svoje komunity. V drobnostiach. V každodennosti. Často to, čo vymysleli, vidia až za pár rokov, keď im deti hovoria, ako supersky sa cítili v materských centrách. Ženy, ako sa im zmenil svet, ako dostali nové podnety.

Veď si len skúste si predstaviť, že by tu neboli.
Že by všetky tie dobré veci zmizli.
Cvak!

Tak sme skúsili s Lujzou Garajovou – Schramekovou a Dašou Šimekovou zachytiť aspoň momentky.

Prísť do Levíc, do Medulienky je ako prísť domov. Normálny rodinný dom, s veľkou záhradou. Tri izby, kuchynka, kúpeľňa. Ale koľko sa toho tam deje! Už dávno to nie je len priestor, kde sa mamy a deti hrajú. Naopak – je to priestor v ktorom je dôležitým slovom spoluúčasť a pomoc. Pomáhajú všade tam, kde zacítia potrebu. Zorganizujú zbierku tričiek pre chlapca, ktorý ich ročne roztrhá desiatky. Zorganizujú zbierku potravín a vecí pre vojnou skúšanú Ukrajinu a okamžite integujú mamičky s deťmi, ktoré našli dočasný domov práve v Leviciach. Neboja sa medzi seba prijať bez akéhokoľvek “ale” mamy, ktoré majú znevýhodnené deti. Palec hore!  

Tak sa pozrite a počúvajte o tom, ako Martina Šlapáková – Ballová o centre hovorí.

Aj tieto videá sme realizovali v rámci projektu „Ženy v komunite – od dobročinnosti k rovnocennej práci v komunitách“, ktorý bol podporený z programu Domáce a rodovo podmienené násilie , ktorý je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

„Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe“


www.norwaygrants.sk