Príbeh RC Dlháčik

Príbeh RC Dlháčik

9. októbra 2023 Off Od ÚMC

Hľadali sme ženy, ktoré zmenili svoje komunity. V drobnostiach. V každodennosti. Často to, čo vymysleli vidia až za pár rokov, keď im aj “cudzie” deti hovoria, ako supersky sa cítili v materských centrách. A iné ženy, ako sa im zmenil svet, ako dostali v tých priestoroch, plných smiechu, plaču, kriku, kde sa im pod nohy plietlo kopec drobcov… nové podnety.

Veď si len skúste si predstaviť, že by tu neboli.

Že by všetky tie dobré veci zmizli.

Cvak!

Tak sme skúsili s Lujzou Schramekovou a Dašou Šimekovou a Lacom Richtárikom zachytiť aspoň momentky.

Dlháčik je jednoducho dlhý. Obrovský priestor v škole na Dlhých dieloch nič nedlhuje svojmu názvu. Je tu veľa miestností, veľa kútikov. Kto sa chce len tíško skryť a hrať sa, či pozerať obrázkovú knižku, môže. Rovnako ten či tá, čo chce behať a skákať. Môže. A čo tie, čo chcú niečo majstrovať, aj keď ešte ledva stoja na nohách? Aj tí tu majú svoje miesto. A rozprávanie o tom, ako to celé začalo. A ako vyzerá v praxi snowballing – teda keď sa na jeden dobrý nápad nabalí kopa ďalších.

Tak sa pozrite a počúvajte o tom, ako líderky Zuzana Kutarňová – Melušová a Dana Skuhrová hovoria o svojich začiatkoch aj o súčasnosti.

Aj tieto videá sme realizovali v rámci projektu „Ženy v komunite – od dobročinnosti k rovnocennej práci v komunitách“, ktorý bol podporený z programu Domáce a rodovo podmienené násilie , ktorý je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

„Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe“

www.norwaygrants.sk