Tri príbehy žien, ktoré túžia po lepšej budúcnosti pre svoje deti

Tri príbehy žien, ktoré túžia po lepšej budúcnosti pre svoje deti

27. apríla 2023 Off Od ÚMC

Tri príbehy silných žien, ktoré spája najmä ich túžba zaistiť pre svoje deti a vnúčatá lepšiu budúcnosť, sa stali kľúčovým vizuálom programu Učenie pre život. Program už piaty rok pomáha deťom a ich rodinám zo znevýhodneného prostredia postaviť sa na rovnakú štartovaciu čiaru s deťmi z majority. Jeho cieľom je prostredníctvom správnej výchovy detí vo veku 0-6 rokov rozvíjať ich potenciál tak, aby sa v budúcnosti plnohodnotne začlenili do spoločnosti.
„Mnoho detí zo znevýhodneného prostredia nemá v ranom období života dostatok interakcií, ktoré ich správne rozvíjajú a z toho dôvodu sa ocitajú na okraji spoločnosti, kde často zostávajú uväznené aj v dospelosti. Následne sa z nich stávajú rodičia, ktorí nemajú možnosti a ani nevedia, ako sa kvalitne venovať deťom. Naším cieľom je pomôcť rodinám vymaniť sa z tohto začarovaného kruhu, aby oni a ich deti mali šancu na lepší život,“ hovorí Monika Majerčíková, koordinátorka programu Učenie pre život z poisťovne Generali.
Bezplatný program Učenie pre život zastrešuje Únia materských centier v spolupráci s poisťovňou Generali aktuálne v 11 materských centrách na celom Slovensku. Vybrané príbehy troch mám a ich detí pochádzajú práve z dvoch zapojených centier, kde program aktívne prebieha.

Mama, babka a otec v jednej výnimočnej osobe

Pani Gabika je mamou, otcom a starou mamou pre svoje dve vnúčatá Dianku a Jarka. Deti si osvojila po smrti syna, keď jej nevesta začala žiť s novým partnerom. Gabika sa obracia ako vie, aby vnúčatám zabezpečila dobrý život. Aj preto sa rozhodla zapojiť, vôbec ako jedna z prvých mám, do nášho programu Učenie pre život. Na začiatku projektu bol Jarko utiahnutý a veľmi opatrný. Od svojej starej mamy sa nepohol ani na krok, takmer nehovoril a len pozoroval, čo sa vôkol neho deje. Dnes je vďaka dlhodobému a trpezlivému úsiliu našich lektoriek z Jarka smelší, odvážnejší a aktívnejší chlapec. Viac si verí, rád skúša rôzne aktivity a objavuje svet. Kontakt s inými mu už nie je nepríjemný, rád sa zapája do hier a rôznych aktivít s deťmi aj dospelými. Aj pani Gabika hovorí, že je dnes z Jarka úplne iný chlapček.

Pozrite si príbeh Gabiky:

Mama, ktorá dnes pomáha iným mamám

Janka je mamou troch detí. Ako sama hovorí, je to tá najúžasnejšia vec na svete, ale zároveň aj poriadne psychicky a finančne náročná. Jej manžel je celé dni v práci, aby zarobil dostatok peňazí na pokrytie všetkých výdavkov. Janka tak bola s deťmi často sama doma, chýbal jej kontakt s inými ľuďmi a utiahla sa do seba. Veľmi tiché, ostýchavé a neustále zavesené na maminke boli po príchode do programu Učenie pre život aj jej tri deti. V detskom centre Medulienka v Leviciach sa však celej štvorici hneď zapáčilo a postupne začali napredovať. V centre otvorili obzory aj Janke. Zistila, že nemusí byť len sama doma, ale môže sa aj realizovať. Koncept materských centier sa jej tak zapáčil, že vo svojej rodnej dedine zakladá vlastné materské centrum, pretože chce túto myšlienku posúvať ďalej a pomáhať ďalším mamičkám, akou bola aj ona.

Pozrite si príbeh Janky:

Inšpiratívna mama, pre ktorú je každé dieťa dar

Veronika navštevuje program Učenie pre život so svojou dcérkou Zoe. Dievčatko má Downov syndróm a už na prvý pohľad vidno, že je výnimočná. Je radostná, stále sa usmieva a vďaka programu robí postupne pokroky. Vďaka Montessori aktivitám si cibrí pozornosť aj jemnú motoriku, čo je u detí s Downovým syndrómom dôležité. Veronika mala spočiatku obavy z toho, že ju aj Zoe ostatné mamičky odsúdia, ale opak bol pravdou. Veronika našla v centre vrúcnosť, pochopenie, obdiv a srdečné privítanie. Hovorí, že je krásne sledovať, ako sa Zoe zapája do hry s inými deťmi, ktoré nevidia žiadne rozdiely a jej dcérku berú ako svoju rovnocennú kamošku. Práve v tom je program Učenie pre život jedinečný. S láskou a pochopením ukazuje, že byť iným je úplne normálne a integrácia špeciálnych detí medzi tie bežné je prínosom pre obe strany.

Pozrite si príbeh Veroniky:

Viac o programe Učenie pre život sa dozviete na www.ucenieprezivot.sk.