ZOE chodí a je z nej veľká škôlkarka

ZOE chodí a je z nej veľká škôlkarka

21. marca 2024 Off Od ÚMC

Pamätáte si 3 príbehy silných mamičiek a ich detičiek, ktoré reprezentujú program Učenie pre život? Veronika prišla so svojou dcérkou Zoe do programu Učenie pre život na základe odporúčania Centra včasnej prevencie v Leviciach. Zoe má Downov syndróm a už na prvý pohľad vidno, že je výnimočná.

Veronika mala spočiatku strach z toho, ako ju a Zoe ostatné mamičky príjmu, ale jej obavy boli úplne zbytočné. Veronika našla v materskom centre Medulienka vrúcnosť, pochopenie, obdiv a srdečné privítanie. Pre iné mamičky v centre sa stala Veronika symbolom odvahy a životného optimizmu. Zároveň zistila, že nielen ona, ako mama dieťaťa so špeciálnymi potrebami, sa borí s každodennými starosťami a občasnými neúspechmi, ale že podobné situácie zažívajú aj iné mamy.

Zoe bola veľká výmyselníčka, a mala problém zotrvať pri niečom dlhšie. Všetko ju rýchlo omrzelo s výnimkou kníh a nádoby s ryžou, v ktorej by sa hrala celé dni. Týmto spôsobom si cibrila pozornosť aj jemnú motoriku, čo je u detí s Downovým syndrómom dôležité. Veronika sa tešila, keď sa Zoe zapájala do hry s inými deťmi, ktoré nevidili žiadne rozdiely a jej dcérku brali ako svoju rovnocennú kamošku.

Ako žijú teraz?

„Rok 2023 bol pre nás plný nových výziev. Prvý cieľ bol, aby sa Zoe naučila chodiť. Vďaka rehabilitačným cvičeniam sa nám to podarilo splniť. Popritom sme stále navštevovali Materské centrum Medulienka a v nej program Učenie pre život, ktorý mal veľký význam v tom, aby sa naše dievčatko stalo v septembri škôlkarkou. Dnes navštevuje bežnú škôlku, kde má svoju pani asistentku. Deti v škôlke prijali Zoe bez problémov, dokonca si ju obľúbili a aj ona ich,“ teší sa Veronika.

„Zoe je radostná, stále sa usmieva a vďaka programu UPŽ nebola v škôlke zmätená, ale pripravená. Boli tam deti, hračky a pani učiteľky, ktoré ju učili niečo nové. Tak veľmi sa jej v škôlke páči, že aj cez víkend sa ma pýta: „mama, do škôlky?,“ dodáva šťastná maminka.

Program Učenie pre život je jedinečný. S láskou a pochopením ukazuje, že byť iným je úplne normálne a integrácia špeciálnych detí medzi tie ostatné je nesmierne dôležitá a prínosná pre obe strany.

Program môžete podporiť aj venovaním 2% z dane. Viac informácií nájdete tu: https://ucenieprezivot.sk/