ROZHOVOR s … Martina Magdová, Materské centrum Bakomi

ROZHOVOR s … Martina Magdová, Materské centrum Bakomi

6. decembra 2023 Off Od ÚMC

„S deťmi musia pracovať mamy aj doma, to je jediná úspešná cesta,” hovorí líderka Martina, ktorá vidí výsledky programu Učenia pre život každý týždeň na vlastné oči, v malých jednoduchých zmenách. Program, ktorý pomáha sociálne slabším rodinám, aby sa ich deti postavili na rovnakú štartovaciu čiaru so svojimi rovesníkmi funguje aj v Banskej Štiavnici.

Prečo ste vzali spoluprácu na Učení pre život?

V Banskej Štiavnici vznikli za posledných 10 rokov viaceré materské centrá. Boli to stretnutia mám, ktoré sa tešili na spoločné rozhovory a pri ktorých sa aj deti stretli a mohli voľne hrať. V čase, keď v meste už žiadne MC nepôsobilo, sme sa rozhodli v priestoroch našej školy vytvoriť zázemie pre maminy s deťmi, s cieľom podporovať prirodzený vývin detí podľa senzomotorických období. Priestor, kde môžu napredovať a učiť sa, zotrvávať v konkrétnej činnosti tak dlho, ako budú potrebovať. A to už je niečo viac, než len hra.

Čo to všetko obnášalo zaradiť tento program do chodu MC?

Program a jeho naštartovanie značne skomplikovala pandémia. To bol zrejme najťažší čas doposiaľ. Provizórne stretnutia cez internet, neskôr jedna-dve mamy naživo. Výhodou pre nás bola slušná zbierka školských pomôcok, ktoré buď priamo súvisia s Montessori pedagogikou, alebo sú ňou inšpirované. Kolegyňa má absolvované aj príslušné kurzy, s obsahom teda problém nebol. Po COVID-e sme sa rozhodli osloviť aj sociálne slabšie rodiny v rómskej komunite. Nakoniec sa to stalo naším základom a pracujeme s nimi dodnes.

Ako vnímate program Učenie pre život teraz?

Program je niečo, vďaka čomu môžeme poslúžiť tým, ktorí to potrebujú. Niekedy sú to ročné deti, niekedy dospelí. Niekedy sa spolu učíme počítať do päť, alebo zaviazať mikinu okolo pása, inokedy zháňame práčku alebo topánky na zimu. Prioritná práca s deťmi a mamami ovplyvňuje cez ich rodiny celú komunitu.

Ako u Vás prebieha Učenie pre život?

Stretnutia prebiehajú podľa ročného obdobia buď v exteriéri alebo interiéri. Občas sme v priestoroch materského centra škole, inokedy priamo v rómskom Komunitnom centre, kde bývajú aj naše rodiny. Veľkou výhodou je lokalita v prírode. Takmer za rohom ich domova máme lesy, lúky, jazero… Keď to počasie len trochu dovolí, ideme do prírody. Prispôsobíme pomôcky na outdoorové aktivity a prácu robia deti na deke. V zimných mesiacoch sme väčšinou v škole.

Koľko máte rodín a aké to sú v skratke?

V súčasnosti máme 10 rodín. Deväť rodín je z rómskej komunity, jedna rodina z mesta má chlapčeka s onkologickým ochorením. Veľkú skupinu tvoria predškoláci s odkladom, tých máme až sedem, často teda zameriavame aktivity práve na prácu s nimi.

Na čo najradšej spomínate?

Najradšej spomínam na čas v prírode s deťmi. Ten je vždy jedinečný, zakaždým iné dobrodružstvo.

Urobili by ste niečo inak, keby ste mohli?

Samozrejme. Veľa vecí. Kompetencie, ale nemáme. Len odhodlanie a tie naše malé úspechy… Presvedčenie, že to má význam napriek všetkému tomu ťažkému.

Na čo ste najviac hrdé?

Hrdosť ja osobne necítim, skôr som vďačná za možnosť prispieť k spájaniu dvoch veľmi odlišných svetov, za dôveru, ktorú už niektoré rodiny a deti v nás majú. Za tie roky, čo sa spoznávame, nemáme prakticky žiadnu zlú skúsenosť s týmito rodinami. Je to škola aj pre nás.

Aké máte ciele/plány?

Chceli by sme si “vychovať” mladé mamičky, aby vedeli pracovať s menšou skupinkou detí aj samostatne. Ak by sa to podarilo, aktivity by s nimi opakovali aj individuálne, viackrát v týždni. S deťmi musia pracovať mamy aj doma, to je jediná úspešná cesta.

Program Učenie pre život pomáha deťom zo znevýhodnených rodín rozvíjať ich vedomosti, zručnosti a schopnosti, aby aj oni mali šancu na lepší život.

Viac informácií nájdete na webe: https://www.ucenieprezivot.sk/
https://www.materskecentra.sk/ucenie-pre-zivot/

Program Učenie pre život zastrešuje poisťovňa Generali Slovensko v spolupráci s Úniou materských centier.