Na základnej škole v Sirku to bol naozaj zážitok!

Na základnej škole v Sirku to bol naozaj zážitok!

11. januára 2023 Off Od ÚMC

11. 01. 2023

Sme na školách a snažíme sa s deťmi hovoriť o tom, ako je možné meniť komunity, ukazujeme zlomky histórie. Skúmame, či rozumejú tomu, že keď vyrastú, budú môcť dokázať veľké veci – veď koľkí z dôležitých a múdrych ľudí vyšli z chudobných pomerov! A každá tá škola je iná – nielen vekom detí. Ale aj tým, ako sa na nej dospelí k tým deťom správajú.

A na Základnej škole v Sirku (neviete, kde to je? Kúsok od Revúcej, smerom na Muránsku planinu) to bol teda zážitok! Deti, čo počúvajú, pýtajú sa, žartujú s pani učiteľkou aj s pánom asistentom. Čo majú fantastický rozhľad a dychtivosť po učení. Kopu prečítaných knižiek. To sa nedá nahrať, takto to tam funguje. Vojdete do triedy a cítite sa ako doma… prijatí. A pritom práve tieto deti to vôbec nemajú ľahké – už odmalička musia prekonávať množstvo prekážok, nápadných aj nenápadných bariér, ktoré nám (ľuďom z väčšiny) ani nenapadnú. Dochádzať ráno čo ráno autobusom. Žiť vo vylúčenej komunite, spolu s rodičmi sa boriť s každodenným nedostatkom. Neľahký štart.

Aj tieto workshopy pre školy sú realizované v rámci projektu „Ženy v komunite – od dobročinnosti k rovnocennej práci v komunitách“, ktorý bol podporený z programu Domáce a rodovo podmienené násilie , ktorý je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

„Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe“

#zenyvkomunitach

#norwaygrants