Míľa pre mamu 2022 – tlačová správa

Míľa pre mamu 2022 – tlačová správa

2. mája 2022 Off Od ÚMC

Bratislava, 1. 5. 2022 – Od roku 2004 organizuje Únia materských centier ku Dňu matiek Míľu pre mamu. Každý z nás môže symbolicky prejsť minimálne 1 míľu (1,6km) a darovať ju svojej mame. Za osemnásť ročníkov prešlo našou Míľou pre mamu viac ako 300 000 účastníkov. Organizujú ju pre vás spolu s Úniou materských centier členské materské a rodinné centrá na Slovensku aj v zahraničí, rovnako sa pridávajú aj iné organizácie či mestá a obce.

Hurá! Míľa pre mamu bez rúšok!

„Tešíme sa, že po dvoch rokoch rôznych epidemických obmedzení prechádza opäť život do normálnych koľají. Tešíme sa, že môžeme stretnúť starých známych práve na podujatí Míľa pre mamu. Tešíme sa, že môžeme byť spolu,“ hovorí Daniela Konečná, riaditeľka Únie materských centier. Míľa pre mamu je originálny slovenský formát, na ktorý vlastní Únia materských centier aj ochrannú známku. Je preto potešením, že sa nám opäť podarí spojiť sa aj s centrami, resp. inými organizáciami aj mimo naše hranice.

Mamy pomáhajú mamám

Míľu pre mamu chceme špeciálne venovať všetkým mamám z materských a rodinných centier, ktoré flexibilne zareagovali na akútnu potrebu pomoci ukrajinským mamám a ich deťom. Poskytovali a stále poskytujú sociálnu pomoc, adresne zamerané zbierky, vytvárajú časový priestoru na vyrovnanie sa s útekom zo svojich domovov v pokojnom prostredí priateľskom k deťom. Podporujú ženy pri hľadaní pracovného zaradenia. Vytvárajú priestor na voľnočasové aktivity pre deti, kde môžu byť spoločne matky s deťmi v jednom priestore, aj pre ľahšie zaradenie sa do predškolských a školských zariadení pre deti.

„Tak rýchlo, ako sa Medzinárodná sieť materských centier s nami spojila a prišla s návrhom pomoci pre materské centrá na Slovensku, ako krajine, ktorá priamo susedí s vojnovým konfliktom, je pre nás až dojímavé. Všetkým aktívnym, slovenským ženám chcem vyjadriť aj za medzinárodné spoločenstvo veľkú úctu. Tieto kilometre budú najmä vaše“, dopĺňa Daniela Konečná. Pandémia Covidu nás všetkých zastavila, ale tento rok to môžeme naplno rozbehnúť, resp. rozprechádzať. Poučené z pandemickej krízy, kedy sme robili Míľu pre mamu iba virtuálne, sme sa tento rok rozhodli pre obe možnosti.

Tešíme sa na vás v týchto mestách a obciach – 7. mája 2022:

Banská Bystrica (MC Mamina, RC Hviezdička)
Banská Štiavnica (MC Bakomi)
Bratislava Krasňany (RC Ráčik)
Bratislava Staré Mesto (RC Presporkovo)
Brezno (Technické služby Brezno)
Írsko – Slovenské Centrum Írsko – Obláčik
Košice (MC Pastierik)
Lipová (MC Nezbedko)
Močenok (Obec Močenok)
Námestovo (RC Drobček)
Nitra (MC Klokanček)
Nižná (MC Dupajda a Komunitné centrum Zoe)
Přerov (DUHA Klub Rodinka) – ČR
Rohožník (MC Kvietok)
Ružomberok (MC Nevedko)
Sečovce (MC Sovička)
Senec (RC Senecké Slniečko)
Senica (MC STONOŽKINE SLNIEČKA)
Sereď (Hudram)
Sliač (Mestské kultúrne stredisko Sliač)
Spišská Belá – Strážky (MC Hernička)
Svit (RC AKO DOMA)
Šaľa (MC Mamy mamám)
Šenkvice (MC Adamko Šenkvice)
Trenčianske Teplice (RC Ovečka)
Vráble (MC Chrobáčik)
Závod (MC Vodička)
Žilina (MC Levík, MC Nezábudka)
Žitavany (ZŠ J. V. Šimka Žitavany)

Všetky informácie a podrobný program v jednotlivých mestách a obciach k 7. máju nájdete na www.facebook.com/milapremamu a www.materskecentra.sk. V termíne od 1. mája do 7. mája 2022 (do 24:00hod) si prejdite míľovú prechádzku, zapíšte svoje prejdené kilometre cez online formulár – klik na: https://forms.gle/xK7x33GtgXCun4zv9 Na Deň matiek – v nedeľu 8.mája spočítame, koľko km sme venovali našim mamám.
——–

Since 2003, we have been organizing a Mile for Mom for Mother’s Day. Each of us could symbolically walk 1 mile (1.6 km) and give it to our mother. In 19 years, more than 300 000 participants passed the Mile for Mom. Together with the Union of Mothers Centers, mothers and family centers in Slovakia and abroad organize it for you, as well as other organizations and municipalities. This year we decided to combine last year’s format of the virtual Mile for Mom with traditional one, where everyone can walk a mile with their family. If you take a mile walk between May 1st and May 7th at 24:00 pm, let us know by filling out this form: https://forms.gle/xK7x33GtgXCun4zv9. On the www.facebook.com/materskecentra.sk and www.facebook.com/milapremamu on Mother’s Day – May 8, we will count, how many km we dedicated to our mothers…..

——–

Seit 2003 organisieren wir zum Muttertag eine Meile für Mama. Jeder von uns könnte symbolisch 1 Meile (1,6 km) laufen und es unserer Mutter schenken. In 19 Jahren haben mehr als 300.000 Teilnehmer die Meile für Mama bestanden. Zusammen mit dem Verband der Mütterzentren organisieren es Mütter- und Familienzentren in der Slowakei und im Ausland sowie andere Organisationen und Gemeinden für Sie. In diesem Jahr haben wir uns entschieden, das letztjährige Format der virtuellen Meile für Mama mit dem traditionellen Format zu kombinieren, bei dem jeder mit seiner Familie eine Meile laufen kann. Wenn Sie zwischen dem 1. Mai und dem 7. Mai um 24:00 Uhr einen Meilenspaziergang machen, lassen Sie es uns wissen, indem Sie dieses Formular ausfüllen: https://forms.gle/xK7x33GtgXCun4zv9. Auf www.facebook.com/materskecentra.sk und www.facebook.com/milapremamu am Muttertag – 8. Mai – werden wir zählen, wie viele Kilometer wir unseren Müttern gewidmet haben…..