Sila jedného rodiča

Sila jedného rodiča

7. júna 2020 Off Od ÚMC

Nastal koniec! Udržať rodinu sa nepodarilo. Prišlo to nečakane, tvrdí každý druhý, ktorého prekvapil odchod blízkeho. Či to bol rozchod, rozvod alebo smrť partnera, a vy ste sa zo dňa na deň stali rodičom, jednorodičom, nezúfajte. Hnev alebo smútok dokážu poriadne skomplikovať situáciu.

 

„Čím skôr zmenu prijmete, tým vám bude ľahšie. Následne hľadajte cestu, po ktorej chcete ďalej kráčať.“

 

Zatiaľ žijeme v štáte, kde pre produktívnych jednorodičov nie je miesto na úľavu, bonus či pomoc od štátu. Ak máte šťastie a váš zamestnávateľ má pre vás zamestnanecké benefity, držte sa ho. Veľa rodičov si však musí pomáhať samostatne. Dobré je, ak sa obklopíte ľuďmi, ktorí sú ochotní pomôcť a budú vás inšpirovať vo chvíľach vašej nestálosti a vnútornej slabosti.

Kedy to celé začalo

Od vzniku sveta sú rodiny, kde bol na výchovu detí iba jeden rodič. Až časom, po vojne, vznikali organizácie, ktoré združovali rodičov a vzájomne si pomáhali. Na Slovensku žije viac ako 1 milión detí vo veku do 18 rokov. Ale nemáme presnú evidenciu detí, ktoré vyrastajú v rodinách iba s jedným rodičom. Popritom každý jeden z nás takú rodinu vo svojom okolí pozná. Štatistický úrad uvádza iba počty rodín ohrozených chudobou. V 51-tisíc domácnostiach je 74-tisíc detí vychovávaných jedenorodičom. Štatistiky ale nepracujú s údajmi kohabitujúcich párov, teda s partnermi, ktorí nie sú zosobášení. Keď sa takýto pár rozpadne, nevieme o nich zistiť viac.

„Prepočítaním dát zo štúdií sme zistili, že čísla nie sú kompletné a počet jednorodičov a detí je oveľa väčší. Prišli sme k záveru, že na Slovensku je každá štrnásta domácnosť jednorodičovská.“

Aj u nás si zaslúžia rodičia pomoc

Na Slovensku takmer rok funguje nezisková organizácia JEDEN RODIČ. Je to prvá a jediná organizácia, ktorej cieľom je pomôcť rodinám, kde pri výchove detí je prítomný iba jeden rodič. Zakladatelia sú rodičia, ktorí denne zažívajú rovnaké situácie. Hovoria, že ak by existoval program pomoci pre jednorodičov a ich deti, ktorý by im pomohol prejsť si týmto náročným životným obdobím, dokázali by sa z toho dostať oveľa rýchlejšie. Rodičia by si medzi sebou lepšie vychádzali a deti by si neodnášali traumy do svojho života. Takmer po roku fungovania o sebe hovoria, že byť pionierom v nežiadúcej téme, o ktorej sa vie, ale nehovorí, nie je jednoduché. Veď kto chce dobrovoľne rozprávať o tom, ako sa žije samému? Aké náročné je jednému človeku zvládať seba, výchovu detí, rodinu, domácnosť, prácu a ak ex stále robí zle, alebo nespolupracuje pri výchove detí, tak potom to je naozaj veľmi náročné.

Skutočné príbehy, ktoré ešte neskončili

Pravidelne dostávajú emaily so silnými príbehmi. Napríklad Stanka. Ostala sama s dvomi deťmi. Nenašla oporu u exmanžela – otca svojich detí a ani u blízkej rodiny. Takmer pred rokom napísala do JEDEN RODIČ a vyplnila prieskum. Kontaktovali ju, veľa sa pýtali, rozprávali. Stanka nejaký čas žila s deťmi v krízovom centre. Prebrala zodpovednosť za dlhy ex-manžela na seba, prešla osobným bankrotom. Dostala sa do veľkých problémov. Po nociach trpela záchvatmi paniky a úzkosťou. Rozhodla sa však, že to nevzdá! Organizácia jej postupne pomáha. Prvý príspevok dostala rodina zo zbierky #dakujemezavzdelanie. Neskôr jej dohodli pohovor a pootvárali dvere k špecialistom. Za rok sa jej život zmenil k lepšiemu. Prispeli jej tiež na auto, aby mohla mladšiu dcéru voziť do škôlky, lebo má poruchu autistického spektra. A od mesta dostala nájomný byt. Stanka má ešte dlhú cestu pred sebou, potrebuje odbornú pomoc a nasmerovanie špecialistami, aby to celé ustála. Rovnako potrebuje zvýšiť svoju kvalifikáciu, aby bola na trhu zamestnateľná a získala stabilný príjem pre rodinu.
„Príbehy jednorodičovských rodín sú veľmi silné. Problém je, že ak to nezvládne jednorodič sám, je ohrozená celá neúplná rodina.“

Zaujali vás a radi by ste pomáhali? Prípadne potrebujete pomoc vy? Choďte na www.jedenrodic.sk a dajte im o sebe vedieť.