Kampaň s názvom 9 mesiacov 0 promile

Kampaň s názvom 9 mesiacov 0 promile

7. septembra 2016 Off Od ÚMC

Bratislava, 7. septembra 2016

Pivovarníci odkazujú: Alkohol je nevhodný pre tehotné ženy

Na riziká pitia alkoholu počas tehotenstva už piaty rok upozorňuje spoločnosť Pivovary Topvar. Kampaň s názvom 9 mesiacov 0 promile opäť odštartuje 9. septembra pri príležitosti Medzinárodného dňa povedomia o fetálnom alkoholovom syndróme (FAS). O rizikách spojených s konzumáciou alkoholu počas tehotenstva Pivovary Topvar informujú na obaloch svojich produktoch, vo vybraných partnerských prevádzkach, gynekologických ambulanciách a prostredníctvom osvetovej kampane. Partnermi kampane sú Slovenská gynekologicko-pôrodnícka spoločnosť Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS), Centrum diagnostiky, terapie a prevencie FAS Ružomberok a Únia materských centier SR.

Fetálny alkoholový syndróm je súbor telesných a mentálnych vývinových vád plodu, ktoré vznikajú následkom konzumácie alkoholických nápojov v tehotenstve. Úplne rozvinutý fetálny alkoholový syndróm (FAS) sa vyskytuje u 0,2 – 2 detí z 1 000 živonarodených detí. Na Slovensku je to asi 250 detí ročne.

Dôsledkami fetálneho alkoholového syndrómu trpí však omnoho viac detí, choroba nie je vždy diagnostikovaná. Poruchy fetálneho alkoholového spektra (FASD) sa vyskytujú vo svete až u 3 – 40 detí na 1 000 narodených detí, no na Slovensku počet takýchto detí nie je kvantifikovaný. U žien, ktoré konzumujú alkohol v tehotenstve pravidelne, sa vyskytuje až u 30 % detí. Výskyt FASD medzi školákmi v USA a Západnej Európe sa odhaduje až na 2-5 %. Znamená to, že FASD sa vyskytuje v populácií vo väčšej miere ako Downov syndróm, svalová dystrofia, alebo Spina Bifida („otvorený chrbátik”).

„Mozog dieťatka sa vyvíja po celý čas tehotenstva, je teda dôležité uvedomiť si, že alkohol vie v ktorejkoľvek chvíli jeho vývoj ovplyvniť, poškodiť, či dokonca zastaviť. Veľkú zodpovednosť nesie počas tehotenstva práve matka, ktorá môže predchádzať ochoreniam ako je FAS, tým, že nebude pred ani počas tehotenstva požívať alkohol,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Janka Nosková z Centra diagnostiky, terapie a prevencie FAS pri Katolíckej univerzite v Ružomberku. „Ešte nenarodenému dieťaťu hrozia okrem poškodenia mozgu aj fyzické deformácie, najmä v oblasti tváre, poruchy pamäti, v staršom veku i vážne problémy so správaním a učením. Ešte nenarodené deti sú bezbranné, nemajú šancu ovplyvniť svoj zdravý vývoj ,”  dodáva J. Nosková.

Diagnóze fetálny alkoholový syndróm sa dá úplne predísť, a to tak že tehotná žena, alebo žena, ktorá plánuje otehotnieť úplne prestane piť alkohol. Informácie o rizikách konzumácie alkoholu počas tehotenstva sú dostupné aj na internetovej stránke www.promileinfo.sk . Na zvyšovanie informovanosti slúži aj aplikácia pre smartfóny s názvom ProMile Lady, ktorú si je možné bezplatne stiahnuť.

Spoločne s našimi partnerskými prevádzkami – pivárňami a reštauráciami sa snažíme o zodpovedný prístup ku konzumácií alkoholu. Preto som veľmi rada, že sa nám darí každým rokom do kampane zapojiť viac partnerov, zasiahnuť ňou väčší počet ľudí. V tomto roku bude kampaň trvať až do konca októbra, teda dva mesiace a zapája sa do nej 25 prevádzok zo 16 miest Slovenska. Kampaň zároveň cielene oslovuje lekárov, ktorí sú členmi gynekologickej spoločnosti a osveta formou letákov prebehne v 230 gynekologických ambulanciách,“ uviedla Drahomíra Mandíková, riaditeľka pre firemné vzťahy a komunikáciu z Pivovarov Topvar.

Kampaň po prvý raz so známou ambasádorkou

Až 83 % Slovákov uviedlo, že by sa úplne vzdalo pitia alkoholu v tehotenstve a to na základe informácie, že „aj zanedbateľné množstvo alkoholu spôsobuje vznik vrodených poškodení alebo môže spôsobiť spomalenie vývoja plodu“. Uviedli to v prieskume, ktorý vlani iniciovali Pivovary Topvar. Táto téma je však stále tak trochu tabuizovaná.

Svoju podporu myšlienke a osvetovej kampani 9 mesiacov 0 promile vyjadrila tento rok oficiálne aj herečka a mamička takmer ročného synčeka, Kristína Turjanová tým, že prijala úlohu ambasádorky kampane 9 mesiacov 0 promile. „Oslovila ma pretože som sa sama stala matkou a zdravie môjho dieťaťa mi je nadovšetko. Bola by som rada, keby každá tehotná žena dostala informáciu o tom, že alkohol je nevhodný pre tehotné ženy a brala to ako samozrejmú súčasť svojho spokojného a zodpovedného tehotenstva,“ dodala K. Turjanová.