Míľa pre mamu – Priložme ruku k mieru

Míľa pre mamu – Priložme ruku k mieru

28. apríla 2015 Off Od ÚMC

Bratislava, 28.4.2015

Únia materských centier už po dvanástykrát organizuje najväčšiu oslavu Dňa matiek na Slovensku podujatím Míľa pre mamu, čím chce vzdať úctu všetkým mamám. Záštitu nad týmto ročník prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Viac ako 15 rokov vytvárajú materské centrá bezpečný priestor pre všetky rodiny s menšími deťmi. Matky, najmä tie na rodičovskej dovolenke, očakávajú podporu svojej rodiny a okolia. „ V určitom období môjho života som istým spôsobom závisela od Únie materských centier, potrebovala som akúsi podporu a komunitu, kde som mohla porozprávať s mamami s maličkými deťmi. Moje rodičovstvo ma veľmi zmenilo, aj optiku, cez ktorú teraz vidím svojich rodičov. Dieťa nikdy nevníma, aká je funkcia rodiča náročná ,“ povedala Petra Polnišová. Hlavnou myšlienkou kampane Míľa pre mamu je poďakovanie všetkým mamám. Tisíce ľudí poďakujú svojej mame tým, že v jeden deň, v rovnaký čas a na mnohých miestach Slovenska a zahraničia prejdú 1 míľu (1609m) – peši, na bicykli, na kolobežke, v detskom kočíku, na pleciach svojich rodičov.

Tento ročník Míle pre mamu sme zamerali na pripomenutie dôležitosti vychovávať deti v mieri. Mamy sa vždy boja o svoje deti, či majú dva roky alebo štyridsať. Mužská sila je niekedy silnejšia ako túžba ženy, preto sme spojili naše sily a dali o svojich túžbach vedieť. Mottom tohtoročnej Míle pre mamu je „PRILOŽME RUKU K MIERU“ a materské centrá pripravujú aktivity, ktorými chce pripomenúť dôležitosť vychovávať deti v pokoji. V rámci sprievodného programu vystúpia divadlá, hudobné skupiny, tanečníci.

V Bratislave sa môžete tešiť na PARTIČKU, divadielka Svetielko a Makile, speváčku Svetlanu alebo kapely Login in Progres a Janais. či minifolklórik z dielne Rodinného centra Prešporkovo, deti zo ZUŠ Art Pegas a Tloup Slovakia Dance Group.

Aj tento rok sme nakrútili poďakovanie všetkým mamám za účasti viacerých známych osobností – Lukáš Latinák, Petra Polnišová, Robo Papp či Zuzana Vačková, ktorá povedala: „ Poslanie matky je pre mňa to najdôležitejšie, čo na tomto svete existuje. Som tu na svete na to, aby som sa starala o svoje deti a svojich rodičov. Preto je pre mňa cťou, že si ma Únia materských centier vybrala, lebo matiek je plný celý svet!“

Materské centrum je prostredie pre celé rodiny, kde stretnete otvorené a aktívne ženy, ktoré aj tento rok dobrovoľnícky v 57 mestách Slovenska a Česka, Írska, Srbska a Veľkej Británie pripravia Míľu pre mamu. V roku 2014 nás bolo rekordných 27 543 registrovaných účastníkov. Každá Míľa pre mamu je jedinečná a každá za sebou schováva obrovské množstvo energie a času všetkých organizátorov, dobrovoľníkov, mamín a ich rodín.

Viac informácií aj o podujatí Míľa pre mamu získate na www.materskecentra.sk

Kontakt pre médiá:
Daniela Konečná, Únia materských centier, 0915 930 833
daniela.konecna@materskecentra.sk