MOTHER CENTERS INTERNATIONAL NETWORK FOR EMPOWERMENT

MOTHER CENTERS INTERNATIONAL NETWORK FOR EMPOWERMENT

7. novembra 2019 Off Od ÚMC

Správa z pracovnej cesty Výročného stretnutia členov MINE na medzinárodnej pôde v Budapešti
25.10. – 29. 10 2019

Za Slovensko zúčastnené :
Katarína Jarinová – MC Nezábudka, Žilina
Mária Ondračiková – RC Wings , Martin

*

Andrea Laux , Ingrid Bregenzer, Susanne Veit, Sussane Beier – Nemecko
Emese Dὂmὂsi,Blanka Kustár – Maďarsko
Renate Stein – Argentína
Raqel de Faria – Brazília
Penny Kerringan – Kanada
Waltraud Ehrharter, Brigitte Falk – Taliansko ( Južné Tirolsko)
Magdalena Simeonova, Genoveva Metodieva, Ognyan Stanchev ( prekladateľ) – Bulharsko
Katka, Ivana Aurora Mine – Srbsko
Duši Kumer, Manca Kaliman – Slovinsko
Senada Omerovič Džankič, Nada Crljič – Bosna a Hercegovina
Marieke Van Geldermalsen – Jaeckel, Emilia Hernández Pedrero – Holandsko
Tatjana Harms – Rakúsko

Výročné stretnutie sa konalo v Budapešti za účasti 13tich krajín (pôvodné ale i nové členské štáty), ubytovanie (Hotel Medos neďaleko Oktagonu ), strava i cestovné bolo hradené z finančných prostriedkov MINE (v roku 2018, november – prešiel projekt na zmeny štruktúry, chod a reformu organizácie – K. Jarinová sa v januári 2019 zúčastnila SWOTky v Budapešti – správa zaslaná vo februári 2019)

Počas pobytu v Budapešti sme okrem klasického Valného zhromaždenia s voľbami Boardu , stihli navštíviť tri materské centrá s rôznymi konceptmi, firmu na web – design, zúčastniť sa dvoch workshopov, predstavenia projektu Mother Natur, vidieť viacero prezentácií o činnosti Materských centier z rôznych krajín, zažili mnoho smalltalkov a dobrého jedla 🙂

Piatok 25.10.2019
sme sa o 17tej hod. po ubytovaní presunuli do Materského centra Anyahajó (matka Loď). Vypočuli sme si príbeh žien, matiek a starej mamy, ako z ničoho a potrieb matiek združovať sa, zostavili koncept, prerobili nehostinné priestory, zoskupili témy na program a z ničoho tri generácie žien (výdatne pomáha stará mama jednej členky) zrealizovali materské centrum. Koncept a príbeh podobný drvivej väčšine našich materských centier s jedinkým rozdielom – nič, ale že vôbec nič nechcú mať spoločné s mestom, samosprávami. Negatívna skúsenosť ich natoľko odradila, že za každú cenu chcú zostať nezávislé materské centrum.
V tento večer, v príjemnom prostredí, sme dali aj zoznamovacie koliesko, kde sa každý mohol krátko predstaviť. Bolo to zaujímavé, keďže mnohé ženy boli na takomto stretnutí prvýkrát. Každá sme priniesli malé občerstvenie z domáceho prostredia, typické pre svoju rodnú krajinu, pekný večer.

Sobota 26.10.2019
Prvý konferenčný deň sme strávili v Kőleves Vendéglő – príjemnej reštaurácii s konferenčnou miestnosťou pre nás.

Emeše Dὂmὂsi všetkých privítala porozprávala o ceste, ktorá aj cez Žilinu viedla až k SWOTke v januári 2019 .
Andrea Laux, členka vedenia MINE, krátko predstavila všetkých prítomných, ich materské centrá – ako sa zoznámili s MINE.
Priestor sme dostali i my ostatní a vyjadrili sme svoje zámery „prečo sme tu a teraz a čo očakávame od nasledujúcich troch dní“.
Penny Kerrigam sa predstavila a prejavila záujem o spoluprácu s MINE a rozšírenie siete v Kanade. Prerozprávala nám príbeh o odoberaní detí matkám z pôvodného indiánskeho kmeňa v Kanade, čo ju doviedlo k hľadaniu riešení , ako proti tomu zabojovať.

Po krátkej prestávke nám Emeše, členka vedenia MINE. predstavila Lisu Baranyai – profesionálnu konzultantku, ktorú MINE oslovili minulý rok o pomoc s reštukturalizáciou organizácie. Lisa nám vysvetlila kroky, ktoré sa rozhodli predstaviteľky organizácie podniknúť pre kvalitný vývoj a progres MINE pod jej odborným dohľadom.
A tiež, kde v procese sa MINE už nachádza. Prezentáciu dostaneme spolu s ďalšími materiálmi a zápisnicou v blízkej budúcnosti. Prešli sme:
• Analýzou
• prieskumom ( v ňom sme sa zapojili i my na SK dotazníkmi)
• mapovaním členov
• štruktúrou
• stratégiami
• sieťovaním
• udržateľnosťou
• fundraisingom
• čo nás čaká, kde v procese sme
po Lise vystúpila Renate Stein, členka vedenia MINE, s prezentáciou o MINE – kedy, ako vznikla, jej vývoj, spojenci, aktivity…. Mne osobne to dalo veľa v náhľade na existenciu, prácu a chronológiu MINE.
Po obednej prestávke sme sa na workshope mohli trochu kreatívne vyžiť, pracovali sme v skupinkách na Vízii a Úlohách MINE v budúcnosti. Zozbierané návrhy Lisa spracuje a pošle výsledok.
Na druhom workshope sme sa venovali komunikácii:
• podeľme sa o svoj príbeh
• podeľme sa o svoje osobné zručnosti a skúsenosti
• budovanie komunity
Rozprávali sme o komunikačných cestách (Facebook, Online forma, Webka, mailinglist, osobné stretnutia / ročné, WhatsApp, Wiber, E – newslatter…)
Na konkrétnych príkladoch sme vytvorili cesty, ktoré sa dajú v komunikácii využiť. Lisa taktiež zozbierala, spracuje a uvedie sa do praxe.
V tento deň nás čakala už len výborná večera a voľno v podobe návštevy Budapešti a smalltalkov 
Nedeľa 27.10.2019 – Valné zhromaždenie
Opäť sme sa stretli v konferenčnej miestnosti v Kőleves Vendéglő, prešli sme všetky povinné náležitosti, zvolili sa skrutátorky ( Waltraud Ehrharter a Susanne Beier), spočítali hlasovacie krajiny a zistili uznášania schopnosť.
Ingrid Bregenzer predstavila Finančnú správu, ktorú sme neskôr odsúhlasili.
Bývalé členky boardu (Andrea Laux , Renate Stein, Ingrid Bregenzer a Emese Dὂmὂsi ) ako i nová kandidátka Penny Kerrigan sa predstavili a vyslovili svoje posolstvá, prečo chcú byť členkami boardu. Neskôr sme ich jednohlasne zvolili a zablahoželali im. Uchádzať sa o miesto v boarde MINE sa mohli všetky kandidátky, ktoré sa prihlásili, inštrukcie boli v pozývacích mailoch. Záujem prejavila len Penny Kerrigan.
Po ukončení Valného zhromaždenia sa prihlásené krajiny mohli prezentovať. Videli/počuli sme niekoľko zaujímavých prezentácií (Slovinsko, Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Nemecko, Brazília, Bosna a Hercegovina). Za Slovensko Katarína Jarinová v skratke predstavila Úniu Materských centier a jej kampane a Majka Ondračiková predstavila jej skúsenosti s dobrovoľníctvom pod mottom: „Ako sa moja rodina stala medzinárodnou rodinou, ako verím v silu dobrovoľníctva a vďaka nemu prepájanie organizácií“. Majka všetkých veľmi zaujala, iste bude nejaké pokračovanie.
Po prezentáciách nastal príjemný voľný čas na debaty, čo nás zaujalo, čo by sme chceli dosiahnuť a pod. Líderky z projektu Mother Natur nám tento projekt predstavili ako i víziu a možnosti spolupráce s MINE.
Poobede sme sa presunuli do druhého materského centra Hello Anyu, kde nám dievčatá predstavili iný koncept materského centra – komerčný na báze Babycaffee. Večer sme mali možnosť spoznať – zažiť časť projektu Mother Nature ( Emese Dὂmὂsi ho minulý rok predstavila aj v Žiline na konferencii Láskavo do života ) a nechať sa unášať príjemnou uvoľňovacou hudbou.
Pondelok 28.10.2018
Doobedie sme strávili v priestoroch firmy Impact.Design.workshop bol zameraný na spoločnú kreatívnu prácu na vizuálnom dizajne MINE, zároveň nám predstavili nové logo.
Po rýchlom obede sme sa presunuli na návštevu do tretieho materského centra „Single Parents“ Moje prvotné pocity hraničili s nepríjemným izolovaním, no nakoniec nám v perfektnej prezentácii Anny Nagy (sama je matka samoživiteľka) docvakli dôvody nutnosti zriadiť i takéto materské centrum. Mimochodom, žiadna izolácia, dvere tam majú otvorené všetci i nerodičia….
Vo vynovených priestoroch materského centra Single Parents sme po jeho prehliadke a koliesku otázok na majiteľku, zahájili aj rozlúčkové stretnutie – niektoré členky MINE už v ten deň odchádzali, my sme mali cestu naplánovanú na ďalší deň zavčasu ráno.
MINE – pracovná cesta bola bohatá na zážitky, nových ľudí, cestovanie, presuny, skúsenosti, zdieľanie a informácie, tiež najrôznejšie úlohy a hodnotím ju veľmi pozitívne. Aj vzhľadom na to, že som sa zúčastnila januárovej SWOTky a zaujímali ma konkrétne podniknuté kroky – nebola som sklamaná, pretože som sa uistila, že Lisa je profíčka a organizáciu naozaj na poriadok a striktne podľa pravidiel reorganizuje .
Za pomoc veľmi pekne ďakujem Majke Ondračkovej, ktorá prekladala všetko, čo len šlo, ale aj za jej odvahu, predstaviť seba a svoje skúsenosti. Tiež Katke Scott, ktorá pre chorobu necestovala, ale bola k dispozícii na telefóne, pripravila nám svoju prezentáciu a cítili sme, že je s nami. 

Zapísala
Katarína Jarinová

 

fotky sú zverejnéné na fcb https://www.facebook.com/materskecentra.sk 

Katarína Jarinová vľavo, Mária Ondráčková vpravo

Severné Tirolsko ELKI Bruneck s Waltraud Erharter a Brigitte Falk a K.Jarinová za Slovensko

 

Renate Stein Centro de Madres i Familia v Argentine